Österlen

Generationsväxling bland svenska äppelodlare

1:27 min

Just nu pågår ett generationsskifte inom äppelbranschen på Österlen. Många yngre tar nu över äppelodlingar som drivits av samma person i decennier och för första gången någonsin är det flera kvinnor som väljer att bli äppelodlare på heltid.

- Äpplet har vuxit i folks ögon. Konsumenter har insett värdet i svenskodlat, säger Erika Tufvesson som är en av dem som ser fördelarna med utvecklingen i äppelbranschen just nu.

- För tio år sedan såg det inte ut så här och då är jag inte säker om jag vågat, berättar Erika.

När odlarnas eget företag Äppelriket höll en grundutbildning i äppelodling i våras deltog tolv yngre personer som antingen skulle ta över familjens odling eller starta helt nytt. Erika Tufvesson tar nu över pappa Filips odling vid Knäbäckshusen på Österlen och ytterligare två unga kvinnor gör samma sak på andra håll.

Erikas väg in i yrket kan verka krokig trots att hon är uppvuxen på gården. För några år sedan blev Erika arbetslös efter att ha jobbat inom barnomsorgen och bestämde sig för att ge äpplena ett års prövotid. Men ett år har nu blivit fem och nästa år är tanken att hon ska ta över odlingen helt. För hittills har inget skrämt bort henne från yrket.

- Det skulle i så fall vara när man står och klipper mitt i vintern och snön yr runt öronen och man har en halvmeter snö upp till knäna, skrattar Erika som dock snabbt tillgäller:

- Men lyckan är ju nu när man haft skörden augusti till oktobe. Man har kämpat ett helt år och så blir det som i år - jättebra. Då njuter man av varje  äpple av god kvalitet som man kan plocka ner.