SKÅNE

Tusentals ton mat slängs i onödan

1:43 min

Det slängs uppemot 30 000 ton mat om året i svenska skolkök och de största anledningarna till matsvinnet är okunskap, feltolkade regler och stress. Nu lär Hushållningssällskapet ut handfasta råd till storkökspersonal.

– Smaka och lukta. Exempelvis mjölk går ofta att använda i matlagning ett par veckor efter bäst-före-datum, säger Elisabet Lindgren som är matkonsult på Hushållningssällskapet i Kristianstad.

Det slängs uppemot 30 000 ton mat om året i svenska skolkök, och det mesta är inte det som skrapas av tallrikarna. Svinnet sker i hela hanteringen av maten, mottagning,förvaring och tillagning. Och i projektet mindrematsvinn.nu, som Hushållningssällskapet gjort med bland annat Jordbruksverket visar det sig att det ofta handlar om okunskap, övertolkning  av livsmedelslagstiftningen och stress.  

Vinsterna är många, säger matkonsult Elisabet Lindgren.

– Det handlar om pengar och miljö, men också etik och moral. Vi har det så bra ställt att det kastas mycket mat i onödan.

Hon har bland annat utbildat skolkökspersonal i Östra Göinge och Kristianstad om hur man kan göra för att minska svinnet.

– Man köper hem för mycket, serverar för mycket åt gången, kanske har man för varmt i ugnen. Och det kans också handla om kvalitet.

Hon fortsätter:

– Vi har kanske inte sett det som en del av matsvinnet, men ibland är det kanske billigare att köpa dyrare köttfärs, som har mindre fett och vätska så mer blir kvar och hamnar i magarna, säger hon.

Linda Evereus

Linda Evereus, programledare och nyhetsreporter. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Tel: 044-775 12 74
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.