Skåne

"Okunskapen bland kvinnor om pension är stor"

9:15 min

Båstad och Ängelholms kommun har minst jämnlika i pensioner mellan män och kvinnor och Örkelljunga och Östra Göinge kommun har mest jämnlikt av alla kommuner i norra och östra Skåne. Därför satsar nu Pensionsmyndigheten extra på gruppen kvinnor mellan 40-55 år för att de ska bli mer medvetna om sitt pensionssparande.

Ett exempel är Båstad kommun som är den mest ojämnställda kommunen i norra och östra Skåne om man ser till den totala pensionen. Kvinnorna i Båstad har en pension som i genomsnitt är 58 procent av männens - det innebär för kvinnor 14 342 kronor och för män 24 533 kronor.

- En anledning till detta är att kvinnor arbetar fortfarande mest eller mycket deltid. Kunskapen skulle jag säga är väldigt låg. Man vaknar försent, inte förrän man börjar närma sig pensionen rejält, säger Monica Petersson som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Hon tror också att utvecklingen med många deltidsarbetande kvinnor kommer fortsätta. Det viktigaste är då, menar Monica Petersson, är att man är medveten om vad man går miste om när man arbetar mindre.

- Exempelvis förlitar sig många kvinnor på mannen man lever med som har en högre inkomst. Man ska då se till att man har ett sparande som är skrivet i äktenskapförordet, som tillhör kvinnan. Det ska vara en kompensation för att man har varit hemma hos barnen eller arbetat deltid, säger Monica Petersson.