Utbyggnaden av E22 får vänta

SKÅNE. Trots General Motors beslut att tillverka sina mellanklassbilar i Tyskland i stället för i Trollhättan så får utbyggnaden av E22 stå tillbaka.
För att rädda biltillverkningen i Trollhättan beslöt regeringen att satsa på en rad vägprojekt i Västsverige. Pengarna tas från utbyggnaden av andra vägar, däribland E22.

– Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet lade i höstas fram ett åtgärdspaket för att stärka Trollhätteregionen som produktionsplats för fordonsindustrin, säger näringsminister Thomas Östros i ett pressmeddelande. Paketet, som innehåller stora satsningar på infrastruktur och forskning, ligger fast och ska fullföljas.

Därmed kan skåningarna få vänta till åtminstone 2015 innan ombyggnaden av E22 vid Fogdarp och Linderöd kan bli av liksom sträckan mellan Sätaröd och Vä.

Men många skånska politiker kräver nu att pengarna går tillbaka till de uppskjutna projekten i Skåne.
– Vi arbetar för ett bra företagsklimat och en så stark sysselsättning som möjligt i Skåne, säger regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s). Och då är det viktigt med en bra infrastruktur. Det är därför vi slåss för E22.

Politikerna i Skåne kan dock tänka sig en alternativ finansiering av utbyggnaden. Antingen kan man låna pengar ur Riksgälden eller låta privata finansiärer gå in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".