Ingen torghandel förens de nya avtalen är skrivna. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

2014 inleds med ett tomt torg

1:28 min

Sen första januari står Lilla Torg i Kristianstad tomt från torghandlarnas blommor och frukt eftersom kommunen vill skriva nya avtal för torghandeln. Kommunen menar att de nya avtalen blir mer rättssäkra, men för handlarna innebär ett tomt torg tuffa tider.

Charlotte Lindström som är förvaltningschef på C4-teknik menar att man vill skriva nya avtal eftersom det funnits problem med att regler i de gamla avtalen inte efterföljts.

– Vi har haft mycket synpunkter på att man inte håller sig till reglerna, att man inte håller sig inom de anvisade rutorna och att man inte följer torghandelsstadgarn, säger hon.

De nya avtalen kommer att löpa över tre månader men en uppsägningstid på en månad, till skillnad på de gamla som skrevs för ett år och där uppsägningstiden var sex månader. Detta gör att det blir lättare för kommunen att säga upp handlare som inte håller sig till reglerna. För de som sköter sig ska det enligt Charlotte Lindström inte göra något betydande skillnad.

Men för Lu´s blommor som är en av handlarna på torget, så har de nya avtalen redan inneburit problem. Inte direkt vad som står i dem, utan snarare skarven mellan de gamla och nya avtalen som gör att man just nu inte får lov att stå på torget. Thoa Lu är en av ägarna.

– Vi har hållit på varje vinter, även när det varit snö och vi har haft kunder. De här små intäkterna hjälper oss väldigt mycket, varje liten slant räknas för oss, säger hon.

När handeln kommer igång igen är fortfarande oklart, men första hållpunkten är kommunfullmäktige i februari och efter det ska även länsstyrelsen fatta beslut. Att det blivit en sådan här skarv mellan de gamla och nya avtalen menar Charlotte Lindström beror på långa uppsägningstider och samtidigt en lång process för att ta fram de nya avtalen, vilket gjort det svårt att planera.

– Vi var medvetna om att det kunde bli en skarv och då var vår bedömning att det gjorde minst skada i januari-februari, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista