Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio

Tårar bland varslade på Foss-Tecator

3:42 min

Teknikföretaget Foss-Tecator i Höganäs med 160 anställda läggs ner inom ett år och idag fick alla besked att de blir varslade om uppsägning.  Budet kom som en chock för de anställda som erbjuds antingen flytta till Kina eller till närmare Hilleröd i Danmark.

Amra Mlivic var en av de drabbade i Höganäs.

– Vi trodde att det skulle vara ett helt vanligt möte men så sa han att det handlade om varsel och att vi har jobb fram till 1 juli. Vi är checkade eftersom det har gått så bra för företaget, sa Amra och börjar gråta. Det känns inte bra, fortsätter hon.

Det har gått bra för Foss som uppfinner och tillverkar analysmaskiner för livsmedelsbranchen och lantbruket över hela världen. Därför kom beskedet som en kalldusch i Höganäs.  Torben Ladegaard är vd och säger att nerläggningen  är en investering för framtiden.

– Vi vill göra investera i ny produkt, produktutveckling och och marknadsutveckling, säger den danska VD:n.

Man ska alltså spara ett tvåsiffrigt miljonbelopp per år. 75 anställda erbjuds pendla till huvudanläggningen Hilleröd i Danmark. 

Ett hårt slag, men ändå inte katastrof,  säger kommunstyrelsens ordförande Peter Kovacs.

– Jag vill inte påstå att det är en katastrof eller förringa den känslan som många anställda känner. Jag känner från botten av mitt hjärta att vi ska kunna hjälpa till och en lösning för de flesta, säger Peter Kovacs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista