F.v. Patrik Selemba och Linda Gullberg deltagare i projektet Ung Kraft Åstorp och Ola Falck personalchef i Åstorps kommun.
Hallå Skåne

Ungas krafter sänker arbetslösheten i Åstorp

Projektdeltagaren: Jag har fått mycket bättre självförtroende
10 min

Våren 2013 gick Åstorps kommun och Arbetsförmedlingen ihop för att gemensamt göra en satsning för att sänka ungdomsarbetslösheten.

Nu drygt ett år senare har har den sjunkit flera procent och 19 stycken långtidsarbetslösa unga arbetar nu kommunalt med full lön på ett års anställningar.

- Det är viktigt att man ger de unga möjligheter till ett riktigt jobb med samma krav och möjligheter som alla andra, säger Ola Falck personalchef i Åstorps kommun.

Man har spritt ut anställningarna så att man bara är en eller två av de unga på samma ställe. Projektdeltagarnas löner betalas till 85 procent av Arbetsförmedlingen och 15 procent av kommunen.

- En av anledningar till satsningen är att man vill säkra tillväxten. I framtiden kommer vi behöva 400 nya anställda i Åstorps kommun.

Linda Gullberg och Patrik Selemba är två av dem som just nu deltar i projeket. Linda har varit arbetslös i fem år innan hon i augusti 2013 började som förskolelärare.

- Det var väldigt tufft att inte vara egenförsörjande. Att komma in i arbetslivet har gett mig mycket större självförtroende. Alla runt omkring säger att jag är mycket gladare nu, säger Linda Gullberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".