Inga kameror i centrum

1:15 min

Det kommer inte att sättas upp några kameror i Kristianstads centrum. I dag kom beskedet att länsstyrelsen i Skåne län avslår Kristianstads kommuns ansökan.

Det var när Handelsstaden Kristianstad, en förening som organiserar företagare i centrum, skrev ett brev där man belyste problematiken med inbrott, skadegörelse och misshandel i centrum som kommunen valde att ansöka om tillstånd för att sätta upp kameror.

Dagens besked togs emot med besvikelse.

– Jag har jättesvårt att förstå länsstyrelsen beslut. Vi gör ingenting för att på något sätt bryta mot, som de säger, den personliga integriteten. Utan vi gör detta bara för att vi ska känna oss trygga i stan. I min lilla värld så är det helt ofattbart att man kan ge oss avslag, säger Martin Nilsson som är ordförande i Handelsstad Kristianstad och den som stod bakom det brev som gjorde att kommunen valde att ansöka om tillstånd för kameraövervakning.

Tanken var att sex kameror skulle övervaka gator och torg mellan klockan tio på kvällen och sex på morgonen för att komma till rätta med inbrott, misshandel och skadegörelse. Men efter att ha granskat ansökan tycker länsstyrelsen att man inte har kunnat visa att det är så pass viktigt att övervaka gatorna att det väger över den enskildes rätt till integritet.

Tin Josefsdotter som är verksamhetsledare för Handelsstaden Kristianstad ser inte frågan som avgjord.

– Jag tycker att det viktiga är att vi får kameraövervakning i stan - det är prioritet ett. För det handlar om att skydda individen och inget annat, säger hon.

Att det var kommunen och inte polisen som sökte tillståndet spelade också roll när länsstyrelsen bestämde sig för att avslå ansökan. Men än är det inte helt avgjort. Beslutet kan överklagas.

– Jag hoppas att vi tar detta och tar en dialog med polisen i Kristianstad och förhoppningsvis tillsammans gör vi ett överklagande så att vi så småningom kan få fram ett helt annat beslut, säger Martin Nilsson.