Mikael Jonsson är en av initiativtagarna till retro TV-spelsutställningen som just nu pågår i Broby i Östra Göinge kommun. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Retro TV-spel i ropet i Broby

9:56 min

Att locka fram igenkänning och nostalgi hos Brobyborna är ett av målen Mikael Jonsson har, när det idag är vernissage för en retro-TV-spelsutställning i Broby i Östra Göinge. Gamla konsoler i trä är bara några av sakerna man kommer få se där.

-- Jag tycker att när man pratar om spel idag pratar man ofta om dem i negativa bemärkelse, om till exempel våld. Men retrospelen lade en norm i ungdomskulturen som var fantastisk. Det var minimalistiskt, färgrikt och fina omslag, säger Mikael Jonsson som i vanliga fall jobbar med kulturverksamhet på Folkuniversitetet i Kristianstad.

Han tror att det främst är 70- och 80-talister som kommer känna nostalgi på utställningen, men också äldre generationer som har köpt spel till sina barn.

- När jag var och ställde upp utställningen igår så kom det direkt fram en kille och berättade om när han spelade Super Mario. Det väcker känslor, säger Mikael Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista