Många väljer att lämna sina ringar till pantbanken i januari. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Månaden när plånboken gapar tom

1:39 min

Januari är en tuff ekonomisk månad för många. Det märks inte mist på pantbanken i Kristianstad där verksamheten ökar med runt 50%. Människor lämnar in guldklockor, smycken men också hemelektronik och tavlor för att få ihop vardagen efter julledigheterna.

Karl-Henrik Salenius är kontorschef på pantbanken i Kristianstad.

– Det är vår starkaste månad och har alltid varit så. Och det hänger ju samman med att januari är svenska folkets fattigaste månad, säger han och fortsätter,  

– Det är väldigt dyrt med jul och nyår och allt vad det för med sig. Man får ju lönen lite tidigt innan jul och den ska vara extra länge med extra utgifter och det går inte riktigt ihop, säger Karl-Henrik Salenius.

Julen är ofta kantad av förväntningar som är dyra att leva upp till. Vill man klara av förväntningarna så finns det risk att man skjuter det ekonomiska problemet på framtiden och i januari ser man konsekvenserna. Det kan också handla om  att alla jullediga dagar gör att man från kommunens sida inte riktigt hinner handlägga ärenden i den omfattning som man gör i en vanlig månad. 

Att många får det tufft ekonomiskt är  någonting som man ser även på organisationen Matkassen, som är ett sätt att koppla ihop människor som behöver till exempel mat med människor som känner att de kan ge bort en kasse. Sanne Månsson är administratör.

– Där är jättemycket att göra. I vanliga fall har vi jättetryck från den 12-13:e varje månad, nu har vi haft tryck ifrån nyårsafton.  Och det är faktiskt lite tufft att få in givare också för de har också lite dåligt med pengar i januari, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista