Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt inledningstalar på Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm på fredagen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Vänsterns heta kongressfrågor

1:34 min

I dag startar andra dagen på Vänsterpartiets kongress i Stockholm och en av de heta frågorna är om man ska förbjuda alla typer av privata aktörer inom välfärden. Men för Ruzica Stanojevic, Vänsterpartiet i Kristianstad handlar det inte om i vilken form verksamheterna drivs.

- Det handlar inte om att man är mot valfrihet. Det handlar om att jag inte vill att man ska tjäna på våra skattepengar. Jag tror att formen blir mindre intressant om det inte finns några vinster i välfärden. Då försvinner de här oseriösa aktörerna både inom skola, vård och omsorg , säger hon.

Att stoppa vinster i välfärden är en av partiets största frågor just nu. Under kongressen kommer det bland annat att motioneras om att lagstifta mot att skola, vård och omsorg inte ska drivas i privat regi. Men Ruzica Stanojevic tycker att valmöjligheten ska få finnas och att det istället är just vinsterna som ska förbjudas. En annan fråga som Vänsterpartiet länge haft som kärnfråga är den om sex timmars arbetsdag - en fråga som partiledningen vill lägga lite på is fram till nästa val. Men för Skånedistriktet så är det en högst aktuell fråga.

- Det är dags att lyfta frågan redan nu för vi såg ju hur svårt det var att få upp frågan om vinster i välfärden på agendan. Det tog ju fem - sex år. Så vår målsättning är att lyfta frågan redan nu för att sen komma fram till hur vi ska gå tillväga och det blir kanske till nästa val, säger Ruzica Stanojevic.

2014 har kallats för supervalår då det i maj är EU-val och i september riksdagsval och val till kommuner och landsting och visst känns det i luften på kongressen att det är något på gång.

- Vänsterpartiets kongresser är alltid speciella. Det är mycket fritt, det är många människor som tycker till. Men just nu när vi är så pass överens och så pass beslutna att vinna det här valet och förändra politiken så är det extra skoj, säger Ruzica Stanojevic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista