1 av 2
Dykning i Helge i Kristianstad efter den försvunna 31-åringen. Foto: Johanna Ravhed
2 av 2
Dykning i Helge i Kristianstad efter den försvunna 31-åringen. Foto: Johanna Ravhed

Dyker efter försvunnen man

2:52 min

Under lördagen dök kustbevakningen i Helge å efter den 31-årige man från Kristianstad som varit försvunnen sen julaftons kväll. Polisens förundersökningsledare Göran Wigermo följde dykarnas arbete från strandkanten.

- Detta är ett försök till i alla våra försök. Vi har haft hjälp av Missing People och frivilliga som har gått här, hundpatruller och många andra. Detta är nästa steg i vårt försök att hitta honom och nu söker vi alltså på en plats i vattnet och tror att han kanske ligger där. Det är inte alls säkert men vi gör detta försöket också, säger Göran Wigermo, förundersökningsledare.

Det var efter att specialtränade hundar markerat mitt i vattnet som polisen beslutade sig för att dyka efter mannen i Helge å. Mannen har varit borta sen julaftonskväll när han gick ut för att handla mat. Polisen hittade sen hans bil i Tivoliparken. Nu har man alltså tagit in hjälp från vana dykare från kustbevakningen och just vana behövs för det är ett besvärligt område att dyka i.

- Sikten är cirka tjugo centimeter och djupet där ute där de är just nu är cirka två och en halv meter. Det som är svårt är att det är strömt vatten. Vattnet flyter på ganska bra mitt ute i ån och dykarna måste hjälpas åt. En i taget är i vattnet och en är beredd uppe i båten om något skulle hända, säger Göran Wigermo.

Var befinner ni er i utredningen?

- Det kommer inte mycket uppslag eller tips. Ofta när det är försvunna personer så görs det iakttagelser. Folk ringer och har sett den här personen på olika platser eller man får ett uppslag att telefonen har använts, eller ett bankkort har använts när man har handlat någonstans eller något annat. I detta fallet har det inte kommit några sådana uppgifter, säger Göran Wigermo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista