Klass 1- och halkvarning utfärdad

1:13 min

Det blåser så pass kraftigt just nu att SMHI har utfärdat en klass 1 varning och enligt Christer Bengtsson på SMHI så kommer blåsten att öka under eftermiddagen.

- Just den här gången så är det risk för hårda vindbyar inne över landet, alltså över Skåne, och det är upp till 21 meter i sekunden och det är framförallt under eftermiddagen som den här nordvästvinden tar i. Sen i kväll och i natt så avtar vinden ganska snabbt. Men å andra sidan så är det kallare väder på gång så då har vi en övergång här till minusgrader, säger Christer Bengtsson, meterolog på SMHI.

De här minusgraderna kan komma att ställa till det. Under morgonen har Trafikverket varit ute och saltat i förebyggande syfte på Österlen och man fortsätter under eftermiddag/kväll med att salta även i norra delarna av Skåne. Att vädret snabbt växlar från att ha varit ganska milt till minusgrader gör att det kan frysa på snabbt på de bitvis blöta vägbanorna. Men det blir ingen snö - iallafall inte under söndagen.

Kan man se någon snö i horisonten?

- Ja, det kan man faktiskt. Nu kommer kalluften ner och vi får vinter under ett antal dagar. Redan imorgon så har vi ett nytt moln och nederbördsområde på gång och det kommer västerifrån. Så sen eftermiddag morgonkväll då blir det tidvis snöfall och det håller på en bit in på natten. Inga jättemängder men säkert några centimeter och då blir det lite vitt, säger Christer Bengtsson.