Vård flyttar ihop i Ängelholm

1:33 min

Idag flyttar den offentliga primärvårdens kvälls och helgmottagning in på Akutmottagningen i Ängelholm - där man vill förbättra samarbetet mellan sjukhus, primärvård och kommun och göra det lättare för Nordvästskåningarna att hitta rätt i vården.

– Patienten slipper lotsas vidare, mellan primärvården och akuten – utan all vård finns under samma tak, berättar  Maria Olsson som är verksamhetschef för jourmottagningen i Ängelholm. 

Det här är en del av den nya Hälsostaden Ängelholm  - att samla all offentlig vård, och så småningom också den privata, på en och samma plats.

På måndageftermiddag klockan fem, när det blir jourtid - finns all vård från vårdcentralen Laxen under helger och kvällar alltså på akutmottagningen.

Det här hoppas man ska göra att patienter slipper slussas runt - behöver man till exempel röntgas, så finns röntgen i samma hus.

Men även fortsättningsvis, och efter klockan åtta på kvällarna, så kommer patienter med allvarligare medicinska problem och sådant som kan behöva opereras att hänvisas till Helsingborgs lasarett.

– Det är en fråga som ligger högre upp i Regionen, vilka sjukhus som ska erbjuda vilken vård, säger hon.

– Men saker kan förändras över tid och vi bevakar det väldigt tätt, för att se hur besöksmönstret ändras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista