Centralsjukhuset i Kristianstad CSK. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Kostnaderna för hyrläkare ökar

Divisionschefen: "Det råder en nationell brist på psykiatriker, det påverkar"
6:17 min

Region Skånes kostnader för hyrpersonal har de senaste åren ökat. Något som går tvärt emot den ambition som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har. Den strösta ökningen av står psykiatrin i Skåne för och divisionschefen säger att det beror på flera olika faktorer, bland annat en nationell brist på psykiatriker.

För två år sedan så beslutade SKL att kostnaderna för inhyrd personal i vården skulle halveras fram till år 2014. Men om man jämför perioden januari till november 2010 med motsvarande period 2013 så har kostnaderna för hyrpersonal i Region Skåne ökat med 28 miljoner - totalt 145 miljoner.

Om man tittar närmare på psykiatrin i Skåne under samma period så har deras kostnader för hyrpersonal nästan fördubblats och uppgår till nästan 20 miljoner kronors ökning.

Katarina Viebke som är divisionschef för psykiatrin och hon säger att kostnadsökningen har sina förklaringar.

- Det beror på lite olika faktorer och en av dem är att det råder nationell brist på psykiatriker, säger hon.

Hon berättar också att psykiatrin i Skåne har varit drabbad av en del sjukskrivningar och då har man fått ta in hyrläkare.

- Och hyrläkare är bra att kunna ta till vid just sjukskrivningar för att inte arbetsbelastningen ska bli för stor på den övriga personalen, säger Katarina Viebke.

Hon poängterar dock att hyrläkare inte ska ersätta den ordinarie personalen för det är viktigt för patienterna med kontinuitet, att man får träffa samma läkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".