Österlen

Folkhögskolan glad försökskanin

1:31 min

Österlens folkhögskola tar i mars emot sina första ensamkommande flyktingbarn som både ska bo och studera på skolan. Folkhögskolan blir först i Sverige med sin modell och det är många som följer dem nyfiket.

- Målsättningen är att skapa självständiga svenska invånare. Det gör vi både genom utbildning och ett självständigt boende, berättar Johan Larsson som är samordnare på folkhögskolan.

Vi ses i folkhögskolans cafeteria som varje dag samlar de 150 elever som studerar här. Här kommer också de elva ensamkommande flyktingbarn som ska börja på skolan i mars att vara dagliga gäster.

Förutom kriteriet att de kommande eleverna ska vara pojkar mellan 16 eller 17 år med permanent uppehålstillstånd så ska de också vara studiemotiverade - för här är tanken att de ska få gymnasiebehörighet. Efter de fyllt 18 år kanske också gå vidare till att bli en vanlig student på skolans internatboende.

Bakom satsningen ligger projektet Folkhögskolespåret som finansieras av Länsstyrelsen och som även inkluderar Malmö, Vellinge och Trelleborgs kommun. Eventuellt utökas projektet Folkhögskolespåret, som annars tar slut till sommaren, till att omfatta hela Skåne och fler kringliggande län.

Att modellen med folkhögskola som blir HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn intresserar många är tydligt. När man utlyste fem tjänster som boendestödjare till flyktingbarnen kom 200 ansökningar in och telefonsamtal från andra folkhögskolor har börjat komma till Johan Larsson som inte skräms av att vara lite försökskanin.

- Skrämmande vet jag inte, men spännade. Övriga kommuner inväntar lite vad som händer här i Tomelilla. Tornedalens folkhögskola ringde mig till exempel häromdagen, berättar Johan Larsson.