Perstorp och Lomma sticker ut, fast på olika sätt. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Arbetslösheten i Skåne ökar

1:10 min

Färre varsel, men ändå en fortsatt ökad arbetslöshet - så är arbetsmarknadsläget i Skåne just nu.

Arbetslösheten i Skåne är högre än i Sverige i stort. Det visar de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen och skillnaderna är stora mellan de skånska kommunerna.

Trots att december 2013 innehöll färre varsel än året innan, så fortsätter arbetslösheten att öka och arbetslösheten i Skåne ligger nu på 10, 7 procent jämfört med 8,7 i landet.

Det är också stora skillnader mellan de skånska kommunerna. Det finns de som, även i riksperspektivet, har mycket låg arbetslöshet - som Lomma med 3, 6 procent, och också kommuner som har arbetslöshetsnivåer som ligger bland de högsta i landet.

Där hamnar Perstorp med nästan 14 procent och Landskrona med drygt 16 procent – Skånes högsta siffra.

Även när det gäller ungdomsarbetslösheten är skillnaderna mellan kommunerna stora. Bromölla kommun har 32,4 procent arbetslösa ungdomar och Lund bara 8,8.

Arbetsmarknadsprognosen ser ingen ljusning för utrikesfödda, just nu - där antalet arbetssökande och arbetsmarknadspolitiska program ökat kraftigt det senaste året. Nu är drygt 28 000 personer som är utrikesfödda utan arbete i Skåne. Tuffast är det i Östra Göinge där 38,3 procent utrikesfödda är utan jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista