Trygghetslarm. Foto: Mikaela Pallin/Sveriges Radio.

Trygghetslarm med otrygg teknik

Ansvarig: Det hade varit önskvärt att trygghetslarmen förtjänat sitt namn
1:43 min

Trygghetslarm som inte fungerar har lett till att äldre och sjuka dör. Det visar en granskning som SVTs Uppdrag Granskning gjort.  Och många kommuner brister i sitt ansvar att se till att larmen fungerar.

Det är kommunerna som har ansvar för att larmen fungerar, men många kommuner brister i både säkerhetsrutiner och teknik.

Bo Rosengren är planeringssekreterare på omsorgsförvaltningen i Kristianstad, och han säger att larmen oftast fungerar och om de inte gör det - så är det själva telefonnätet som är problemet:

– Tekniken är inte hundraprocentig och anledningen är att infrastrukturen inte stödje vår lokala teknik, säger han.

En knapp i ett snöre runt halsen, eller runt armleden - till en larmdosa på väggen och vidare till vårdpersonal som ska hjälpa, det är en säkerhetslösning för många äldre och sjuka idag.

Just pågår ett teknikskifte där trygghetslarm som använder det gamla telefonnätet byts till digital teknik.  Något som lett till många problem - och många kommuner kollar inte heller att larmen verkligen fungerar visar Uppdrag Gransknings program som sänds ikväll.

Kristianstad är en av många kommuner där flera händelser inträffat de senaste åren.

– Det är ett fåtal fall, men det är inte acceptabelt - och det måste samhället hitta en lösning på, säger planeringssekreterare Bo Rosengren.

Är det tryggt med trygghetslarm?

- Det är det, men det hade varit önskvärt att de förtjänat sitt namn, det vill säga att vi kunnat lita på dem till 100 procent, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".