Svårt att hitta deltidsbrandmän

1:37 min

Det blir svårare och svårare att rekrytera deltidsbrandmän. Problemet finns över hela landet och Mikael Svensson som är operativt ansvarig i Kristianstad och Östra Göinge tror att det dels beror på att kraven på de sökande är högre och dels på att samhället ser annorlunda ut idag.

– Människor idag är mindre benägna att knyta upp sig till den beredskapen som faktiskt är vad tredje eller fjärde vecka, då man inte kan lämna byn och orten, säger Mikael Svensson.

Idag är det många som pendlar eller flyttar till större städer, något som rimmar illa med att kunna hoppa i ett par stövlar och rycka ut på sex minuter. Problemet är nationellt, men speciellt på mindre orter. Jan Wisén arbetar på MSB, Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, och menar att det är viktigt att hitta lösningar.

– En stor del av svensk räddningstjänst, kommunal räddningstjänst, bygger på deltidsorganisationen. Det finns inte underlag, vare sig utifrån en riskbild eller ekonomiskt att övergå till fast heltidpersonal, säger han.

På några ställen löser man problemet genom att lägga om scheman, jobbar man på annan ort kanske man bara har beredskap på natten. I Båstad skickade man ut brev till alla mellan 19 och 25 och fick på så sätt in ansökningar även från folk som tidigare inte känt till deltidsbrandmannayrket, nu funderar man på att göra detsamma i Torekov där man just nu har problem med rekryteringen. Man har provat med brevtaktiken även i Kristianstad, men fick inte samma genomslag, utan rekryteringen går fortfarande via att någon träffat någon som arbetar där och på så sätt blivit intresserad.

I Kristianstad pratar Mikael Svensson även om att det är viktigt att rekrytera fler kvinnor. Just nu har man två deltids brandkvinnor i Arkelstorp och han tror att de syns kan göra att fler får upp ögonen och blir intresserade.

– De här tjejerna som vi har i Arkelstorp, de har vi använt ute på de fem andra styrkorna och hjälpt oss att försöka vara ambassadörer för de kvinnliga arbetsplatser som finns och berätta för andra där att det funkar bra att vara tjej och deltidsbrandman, säger han.