Lotta Orrgren Mantos, chef för den nya tekniska larmgruppen på Omsorgsförvaltningen i Kristianstad. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Vill bli bättre på trygghetslarm

3:15 min

Trygghetslarm som inte fungerar har lett till att äldre och sjuka dör. Det visar en granskning som SVTs Uppdrag Granskning gjort. I Kristianstad vill man nu arbeta bättre med larmen och har skapat en särskild grupp för det.

– Tekniken blir mer avancerad och det ställer höga krav på oss säger Lotta Orrgren Mantos som är chef för den nya  tekniska larmgruppen på Omsorgsförvaltningen i Kristianstad.

Det handlar om larm som kanske bärs som en  knapp i ett snöre runt halsen, eller runt armleden - till en larmdosa på väggen och som sedan går vidare till vårdpersonal som ska hjälpa.

Det är kommunerna som har ansvar för att larmen fungerar, och SVTs granskning visar att många kommuner brister i både säkerhetsrutiner och teknik.

På omsorgsförvaltningen i Kristianstad har man haft några avvikelser, alltså när larmen inte fungerat de senaste åren och man medger att larmen inte är 100 procentigt pålitliga  men att när det inte fungerar  - så är det själva telefonnätet som är problemet.

Just pågår nämligen ett teknikskifte där trygghetslarm som använder det gamla telefonnätet byts till digital teknik och för att göra det här riktigt bra har Kristianstad skapat en egen grupp.

– I Kristianstad testas larmen minst en gång per månad, berättar Lotta Orrgren Mantos, och de allra flesta är väldigt nöjda med sitt larm.

Behöver man vara orolig som användare eller anhörig?

– Jag tycker inte det, det är väldigt få avvikelser – vi har över 2200 larm utplacerade i Kristianstad idag och ett bra samarbete med räddningstjänsten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista