Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

150 sjuka almar fälls

1:29 min

Ungefär 150 almar fälls nu längs cykelvägen mellan Österslöv och Ekestad. Många är angripna av almsjukan och Marie Kåmark som är arbetsledare på C4 teknik menar att det är nödvändigt att fälla träden.

– De är ju för att det ska bli tryggare för de som cyklar här, att de inte ska ha kommit halvvägs och så ligger det ett träd över vägen så att de får vända tillbaka. Då blir de inte så glada, säger hon.

Den gamla järnvägen är kantad av sly och större träd och fyra personer i gällgula jackor röjer för fullt. Man kommer hålla på i en dryg vecka för att få bort det som riskerar att falla ner på cykelbanan. Hitintills så har ingen, vad man vet, kommit till skada av nedfallna grenar, och eftersom man vill fortsätta ha en nolla i skadestatistiken så låter man nu vassa motorsågständer skära genom de sjuka träden.

– Det är almsjukan som de har drabbats av, och varför det vet nog ingen. De kommer de här olika sjukdomarna och har man då ett väldigt stort bestånd av en sorts träd så får de stryka på foten, säger Marie Kåmark.

En efter en försvinner de sjuka träden. Och Marie Kåmark ser hur man säkrar upp området för cyklisterna.

– Många av de här  cykelbanorna, det är ju gamla järnvägsbanor som är omgjorda till cykelbanor, och de har inte varit skötta med någon större reda innan, utan man har bara kört in kanterna här. Men nu börjar de här döda träden komma ifatt oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista