1 av 2
Glenn Johanssons kräftsoppa. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
2 av 2
Glenn Johansson från Åhus är veckans kock. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Grädde & Smör

Kocken Glenn bjuder på kräftsoppa.

Glenn Johansson från Åhus är hemmalagaren som vägrar att använda sig av halvfabrikat. Och för att locka dig som inte vill lägga så mycket tid vid spisen så bjuder han på en meny som både är god och snabb.

Förrätt: 
Kräftsoppa med parmesanchips                       

  • 2 st       Morötter ( grovrivna )
  • 2 msk    Smör
  • 2 msk    Mjöl
  • 1 lit       Vatten
  • 2 st       Fiskbuljongtärningar
  • 400 gr   Kräftost
  • 1 brk     Kräftstjärtar
  • 2 dl       Crème Fraiche
  •              Dill, svartpeppar 

Fräs morötterna i smöret lite lätt. Blanda i mjölet och rör om. Bland i resten av ingredienserna utom kräftstjärtarna. Koka upp. Lägg i kräftstjärna strax innan servering och låt de bli varma.

Krispiga parmesanchips 20 st 

  • 300 gr    Parmesanost (grovriven)
  • 2 msk     Färsk timjan (repad)
  • 1 tsk       Svartpeppar (grovmalen)

Värm ugnen till 200 grader. Lägg upp små högar av den rivna osten på bakplåtspapper.

Platta till högarna lite. Strö timjan och svartpeppar över osten. Grädda i ca 5 min. 

Varmrätt:
Lövbiff fylld med ädelost och dijonsenap 4 port 

  • 8 st         Lövbiffar
  • 1 tsk       Dijonsenap per lövbiff
  • 250 gr     Ädelost
  • 3 dl         Grädde
  • 1 dl         Crème Fraiche
  • 2 tsk       Dijonsenap 

Banka ut lövbiffarna något och bred på senap över hela biffen. Skär en stav av osten och lägg den i kanten på biffen, rulla ihop, fäst dem tandpetare eller bind ihop biffarna.

Stek biffarna i smör och lite olja. Lägg över i en form. Vispa ur pannan med grädde och tillsätt senap crème fraiche. Låt detta koka ihop till lagom tjocklek. Lägg tillbaka biffarna i såsen ca 15 min.

Serveras med pressad potatis och valfria grönsaker. 

Efterrätt: 
Caffé Affogato (serveras i ett 20cl martiniglas) 

  • 1 st        Kula glass ( valfri smak )
  • 1            Dubbel espresso
  •               Kakao
  •               Chokladsås
  •               Frukt

Häll espresson i glaset, pudra lite kakao över. Lägg i glassen. Dekorera med skivade jordgubbar eller annan frukt, ringla lite chokladsås över. En skvätt likör eller rom förhöjer smaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".