Inga Eriksson får sitt nya pass av stationschef Claes Ekman i Simrishamn. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Passutlämning i Simrishamn kan försvinna

1:01 min

Sedan den 1 juli har Österlenborna kunnat hämta ut sina nya pass på polisstationen i Simrishamn. Det är på initiativ av Polisområde södra Skåne som man dragit igång försöksverksamheten. Även om tjänsten har varit uppskattad är det inte säkert att budgeten räcker till för fortsatt verksamhet. 

- Jag tycker att det har varit utmärkt. Det tråkiga är att man måste ner till Ystad för att få tillgång till passet. Man måste åka dit och fotografera sig, säger Inga Eriksson som hämtar ut sitt pass i Simrishamn.

Även om många önskar att de slapp en första resa till Ystad upplever stationschef Claes Ekman, som själv sköter mycket av receptionsarbetet, att tjänsten har varit uppskattad. Britt-Inger Romare som har tagit sig till Simrishamn från Sankt Olof håller med. 

- Jag tycker att det är alldeles utmärkt, så slipper man åka till Ystad en gång till, säger hon.

Under det halvår som verksamheten har testats har 1000 pass lämnats ut från stationen i Simrishamn. Men nu är det den ekonomiska faktorn som styr och det är inte säkert att budgeten räcker för att behålla tjänsten under resten av året. 

- Då får vi åka till Ystad och hämta det också, undrar Britt-Inger Romare.

- Det får man väl finna sig i men det allra bästa hade ju varit om man sluppit.

Inga Eriksson är skeptisk till dubbla resor till Ystad.

- Det blir väldigt mycket omständigare. Det skulle jag inte tycka var så bra.

I februari väntas svar på om tjänsten i Simrishamn kommer att finnas kvar eller inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista