Jonas Åkesson, skolchef i Tomelilla kommun. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Skolchef tror på bättre resultat

Skolchef: Antalet godkända elever ökar
1:08 min

Tomelilla har länge varit en kommun som befunnit sig bland bottenplaceringarna i landet när det gäller elevernas betyg. Med förbättrade resultat från vårterminen 2013 hoppas skolchef Jonas Åkesson att man har vänt trenden.

- Vi kan se en stor ökning vårterminen 2013. Det är meritvärdet som har ökat, antalet godkända elever till sina gymnasieval och antalet elever som är godkända i samtliga 17 ämnen, berättar Jonas Åkesson, skolchef i Tomelilla kommun. 

Det ser onekligen bättre ut för Tomelilla kommun när det gäller resultaten i skolan. I de nationella proven 2013 blev samtliga elever i årskurs 6 godkända. I betyg räknat hamnar man bland de tio bästa kommunerna i Skåne i svenska och matematik.

Även om resultat kan toppa och dala tror inte Jonas Åkesson att det är tal om någon tillfällighet.

- Jag tror inte det och jag är nästan övertygad. Vi kan se andra årskullar som har bra resultat, säger han.

I Sveriges Kommuner och Landstings undersökning "Öppna jämförelser" från 2012 hamnade Tomelilla på plats 279 av Sveriges 290 kommuner. I vår kommer mätningen för 2013 och Jonas Åkesson är spänd på resultaten. 

- I den bästa av världar hoppas jag att vi kommer upp bland de 150 bästa. Och gör vi det inte i år så är jag helt övertygad om att vi kan göra det inom en treårsperiod. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".