Panaxia - avslutat kapitel för Sparbanken 1826

1:32 min

Det blev fängelse i ett och ett halvt år respektive ett år och nio månader för två före detta chefer i det konkursade värdeföretaget Panaxia. Dessutom ska de betala 5 miljoner i skadestånd. När Panaxia gick i konkurs 2012 försvann 650 miljoner av kundernas pengar.

I centrum för härvan står flera bolag registrerade på Cypern och innehavarna till bolagen är den 39åriga kvinna och den 47 årige man som alltså idag dömts till fängelse och skadestånd av Stockholms tingsrätt. Via sina cypernregistrerade bolag och bankkonton i Schweitz ska miljoner ha överförts till och från Panaxia. Det finns låneavtal där det cypriotiska bolaget har lånat ut miljonbelopp till Panaxias moderbolag, men också till exempelvis AIK-fotboll för finansiering av köp- och försäljning av spelarrättigheter.

En av storägarna i Panaxia var Kristianstadsbaserade Sparbanken 1826. I början av 2012 värderades bankens aktieinnehav i Panaxia till 38 miljoner kronor. Efter att delar av Panaxias styrelse häktats misstänkta för bokföringsbrott i andra företag var aktierna bara värda hälften så mycket. Men i det läget gick sparbanken 1826 ändå in och fördubblade sitt aktieinnehav för att, som de sa, säkra sin kontantverksamhet, som då sköttes av Panaxia. Men både kontantverksamheten och aktierna försvann i Panaxias konkurs.

Men till skillnad från Forex som fick betala skadestånd på femtio miljoner för att inte ha hanterat riskerna på rätt sätt friades Sparbanken 1826 de helt från brottsmisstankar i Panaxiahärvan, Bankens VD Bo Bengtsson vill idag inte kommentera domen, som han tror kommer att överklagas. Han hälsar att Panaxia är ett avslutat engagemang för Sparbanken 1826.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista