1 av 2
Cecilia Malmqvist som kör bettransporter och Bengt Högberg, fabriksdirektör på Örtofta sockerbruk. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
2 av 2
Sockerbetor på Örtofta sockerbruk. Foto Stig-Åke Jönsson / TT

Rekordår för sockerbetor

1:29 min

Idag väntas säsongens betkampanj avslutas på sockerbruket i Örtofta. Och det blev en rekordskörd i år, säger fabrikschefen Bengt Högberg.

– Det har varit en mycket bra säsong. Gynnsamt väder, bra tillväxt under hösten, vi kan till och med glädja oss åt en rekordskörd räknat i ton socker per hektar, säger Bengt Högberg.

Hur många betor har ni tagit emot?

– Det är jättemånga, ungefär 2,4 miljoner ton. Per dag så tar vi väl in kanske 600 till 700 långtradare med sockerbetor.

Cecilia Malmqvist är en av dem kört veckans sista lass med betor till bruket.Hon är rätt nöjd med att kampanjen närmar sig sitt slut.

– Jo det ska bli skönt, det är en intensiv period, mycket jobb, säger hon.

Sockerbruket i Örtofta har drygt 150 fast anställda och ett 80-tal kampanjanställda.

Bruket gör i år en storinvestering på 200 miljoner kronor i en ångtork och i en ny kokapparat. Investeringar som väntas spara både energi och pengar:

– De här investeringarna för totalt över 200 miljoner kronor innebär att vi kommer att reducera vårt naturgasinköp med cirka en tredjedel, det är 150 000 megawatt-timmar. Det motsvarar så mycket energi som 7500 enfamiljsvillor använder på ett helt år.

Idag regleras betodlingen inom EU med sockerkvoter, men 2017 förändras reglerna och landskvoterna försvinner. Investeringen på bruket i Örtofta kan ses som ett led i att möta förändringen, säger Bengt Högberg.

– Det lägger grunden för att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga även i framtiden.

Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista