Nu ska utställningen på Plastens hus utvecklas. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Arkivskatt utvecklar plastmuséet

1:40 min

I Augusti hittade Plastens hus i Perstorp ett oväntat fynd i källaren. En ouppackad kartong visade sig innehålla 1700-tals glas med ett värde på 283 000 kr. Nu har ett halvår gått och Berit Ekström som sitter med i styrelsen för plastens hus kan berätta hur pengarna ska användas.

– Utveckla utställningen med Ipads eller något sådant där de får gå själva och få historien, och så det här med pekskärmen, det är ju ett stort projekt där de kan få veta allt som är värt att veta om plast, säger Berit Ekström.

1700-tals glasen har sålts och ska nu bli till surfplattor och pekskärmar, ett modern sätt att förmedla plasthistoria helt enkelt. Men man ser också att pengarna ger möjlighet  att utvidga historien genom att göra intervjuer med äldre människor och spara deras plast-berättelser till eftervärlden. För det är viktigt att minnas historien.

– Man hade ju mer lukt och farligare ämnen. Idag är ju plastindustrin väldigt ren och snygg och det var den ju inte på den tiden, säger Berit Ekström.

Men även om 283 000 kr låter mycket för några glas, så räcker de inte särskilt långt kommersiellt sätt. Bo Persson som arbetar på Plastenshus menar att man är beroende av frivilliga krafter och volontärer för att kunna ro de projekt man vill i hamn. Men det är ändå något kittlande med att pengarna kommer från en undanstoppad kartong långt ner i källaren.

– Den här skatten låg gömd djupt in i arkiven och de som hade lagt dit den gjorde det i en tid då glasen kanske inte var värda lika mycket som idag. Och så tar vi fram det så många år i efterhand och nu är det en skatt, säger Bo Persson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista