Skånes minsta kommun vill växa

1:21 min

Perstorp ska ha 10 000 invånare år 2020. Det är målet för ett nytt projekt som startar i början av februari. Man vill kartlägga varför människor flyttar till eller från kommunen och vad det finns för outnyttjade hus och andra resurser.

– Det kan till exempel vara hus som ligger på landsbyden, fastigheter som blivit uppköpta av lantbrukare som använder marken men inte fastigheten, och då ska vi titta på om det finns många sådana och om man kan använda dem på något sätt. För vi vill ju öka befolkningen i Perstorp och då kan vi inte bara bygga nytt, säger projektledare Cecilia Håkansson.

Idag bor lite drygt 7 000 personer i Perstorp. Det gör kommunen till en av de minsta i landet och definitivt minst i Skåne. Och det är just det som Cecilia Håkansson och Agneta Henriksson som driver projektet vill förändra. Därför ska man, förutom att undersöka outnyttjade resurser, också göra djupintervjuer med personer som valt att flytta till och från kommunen för att ta reda på anledningen.

– Vi behöver ha ett ökat skatteunderlag, vi vill ha en levande landsbygd, och vi vet att Perstorp har en potential att utvecklas och att de som bor här trivs bra. Perstorp är en väldigt attraktiv kommun att bo i, det gäller bara att folk ska förstå det också, säger Agneta Henriksson.

Kartläggningen kommer genomföras under ett halvår och förhoppningen är att det man kommer fram till ska ge underlag till hur man ska jobba vidare för att få fler att flytta in. Men 10 000 år 2020, är det rimligt?

– Det är en förhoppning som vi har, vi kanske inte riktigt tror det är rimligt men man måste ju sträva framåt, så 10 000 är väl ett bra mål eller en vision kanske, säger Cecilia Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista