Jenny Hellberg, verksamhetsledare för Skåneidrotten i nordost menar att alla har sitt ansvar att hjälpa ungdomar med jobb och att man därför har gått med i projektet Unga Jobb i Kristianstad. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Hallå Skåne

Skåneidrotten tar steget in på arbetsmarknaden

12 min

Kampen för att få ner ungdomsarbetslösheten i Skåne fortsätter och nu ger sig idrotten in i leken i Kristianstad. Skåneidrotten är med och startar projektet Unga Jobb tillsammans med Arbetsförmedlingen och Sparkbanken 1826 som ska ge praktik och idrottvärderingar till unga arbetslösa.

Jenny Hellberg är verksamhetsledare för Skåneidrotten i nordost och tyckte det var självklart att organisationen skulle vara med och hjälpa ungdomar att få bättre förutsättningar att få jobb.

- Det handlar om att skapa en värdegrund som handlar om gemenskap och demokrati, det som idrotten mycket handlar om. För att ungdomarna ska må bra så måste de kunna komma ut på arbetsmarkanden, säger Jenny Hellberg.

Projektet ska engagera 20 unga som har varit arbetslösa i mer än tre månader. Först kommer de unga förberedas i två veckor, sedan följer två veckors praktik på olika idrottsföreningar och sedan åtta veckor på en företagsförlag praktik.

- Det ska ge dem självförtroende och bättre förutsättningar sedan till jobb. Ofta handlar det ju om snöbollseffekten, att man ska komma in någonstans först så att det kan rulla vidare, säger Jenny Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista