Ingela Paulsson har klätt sig ordentligt innan hon ger sig ut. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Äldre får evakueras i snöstormen

1:30 min

Snön och framför allt blåsten ställer till det rejält i vissa delar av Skåne.  Den orsakar olyckor i trafiken, många skolskjutsar har ställs in och hemtjänsten, främst i trakterna kring Brösarp och Degeberga får kämpa mot snön för att nå de äldre behövande.

– Det är besvärligt, många drivor och dpligt skottat och en del av de äldre har det kallt säger Ingela Paulsson på hemtjänsten, som precis ska bege sig ut i kylan igen från hemtjänstlokalen på äldreboendet Forsalid.

 Det går - men det är besvärligt, säger hemtjänstansvariga i Degeberga och Tomelilla, som Nyheterna pratat med.

I området har det under flera dagar varit snöfall och kraftiga vindar, som både driver igen och blankpolerar vägarna.

I Tomelilla kommun har man redan under helgen evakuerat några äldre till boenden, berättar ansvariga Ewa Nilsson. Eventuellt kommer några i det stora område som hemtjänsten i Degeberga har hand om att flytta in på äldreboendet i byn, säger Marianne Röjeståhl som är enhetschef.

– Vi har ett stort område, från havet upp i backarna – mot Huaröd, och en del är utan ström nu, så kanske får vi tillfälligt några fler boende här idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista