Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Österlen

Operationer flyttas tillbaka till Ystad

1:35 min

Efter sommaren kommer patienter med brutna höfter och ben i sydöstra Skåne åter att kunna opereras i Ystad i stället för i Kristianstad. Redan från den första mars flyttas rehabiliteringen tillbaka till Ystad från Hässleholm. Det är inriktningen i ett beslut som ledningen för Skånevård Kryh fattade i går.

– Vi har sagt att de patienterna som skulle rehabiliteras i Hässleholm i ortopedprojektet de ska numera från första mars rehabiliteras i Ystad. Sen påbörjar divisionschefen ett arbete med att rekrytera ortopedisk kompetens för att starta upp akuta operationer i Ystad efter sommaren och det arbetet startar så fort som möjligt, säger Pia Lundbom, förvaltningschef, Skånevård Kryh.

Sedan våren 2013 har ortopedpatienter som tidigare skulle ha vårdats i Ystad istället förts till Kristianstad för operation och till Hässleholm för rehabilitering. Förändringen innebar ett 50-tal extra ambulanstransporter i månaden, men ledde inte till den besparing på 25-30 miljoner kronor som var tänkt. En orsak var att ombyggnaden vid lasarettet i Ystad inte kunde genomföras som planerats. Men nu har alltså ledningen för Skånevård Kryh backat bandet.

– Det är för att vi ser att den effektivisering som man skulle göra, den har uteblivit, och sedan har det blivit väldigt mycket transporter mellan Ystad och Kristianstad och Hässleholm, säger Pia Lundbom

– När det gäller akuta operationer kan det vara en fördel för patienterna att opereras i närområdet och inte transporteras en lång sträcka som det är mellan Ystad och Kristianstad, fortsätter hon.

Men förvaltningschef Pia Lundbom tycker ändå att viktiga lärdomar dragits ur projektet, till exempel kortare vårdtider och bättre samarbete mellan sjukvård och kommunerna i sydost.

– Absolut, arbetssättet och hur man har arbetat och samverkat är absolut en vinst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista