Inte okej att dra av, tycker Skatteverket. Foto: Christophe Ena/TT
Nordväst

Lyxresor var inte avdragsgilla

1:12 min

Skatteverket misstror två ägare till en plastikkirurgklinik i Helsingborg som dragit av miljonbelopp för lyxiga utsvävningar på företagets bekostnad. Istället får ägarna och också de anställda personligen skatta för utsvävningarna.

Blommor till hustrun, champagne restaurangbesök, allt har företaget fått betala, men nu säger skatteverket stopp, det här är privata utgifter.

Det gäller också utlandsresorna för personalen. De bjöds alla 20 på vinprovarresa till Sydafrika för 700 000 kronor, de bjöds till Mallorca för 300 000 och till Paris för 350 000. Icke godkänt säger skatterevisorn och nu får de anställda själva delvis bekosta bjudresorna, eftersom de nu ska betraktas som privat inkomst, i flera fall upp till 70 000 kronor per anställd.

Skatteverket menar att resorna innehöll för lite utbildning, huvudsyftet var ren rekreation.

Företagets ägare får räkna med rejäla skattesmällar. För skatterevisionen godkände inte heller att man satte upp fotbollsresor till Ukraina och Barcelona, årskort hos HIF, jaktarrende på ett skånskt gods och datorer till barnen. Inte heller godkändes en Louis Vuittonväska inköpt i Berlin för 18 000 kronor

Ägarparet får nu som egen inkomst skatta för ytterligare 460 000 respektive 240 000 kronor för grejer som man belastat aktiebolaget med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista