Lågt flygande farkoster kan skrämma bort djur och fåglar från känsliga områden. Foto: Francois Mori/TT

Länsstyrelsen vill stoppa amatörflygare

1:13 min

Det ökande antalet amatörflygare och fallskärmshoppare har fått länsstyrelsen att reagera. Nu begär myndigheten att det införs ett flygförbud över 12 känsliga naturområden i Skåne.

- Det har varit ganska många incidenter de senaste 5-10 åren. Vi har både fågelkolonier och en hel del sälförekomster där fåglarna och djuren skräms, vilket också innebär att man äventyrar hela häckningen det året, säger Per-Magnus Åhrén, chef för naturskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Det är i ett brev till näringsdepartementet som myndigheten nu begär ett flygförbud för lågt flygande farkoster i områden med värdefullt djur- och fågelliv. Bland vill man få bort flygningarna på Hallands Väderö, över Hammarsjön, Hanöbukten och i Fyledalen utanför Tomelilla.

- Problemet är att reglera på de här lägre höjderna från marknivå upp till 600 meter. Det är inget som vi kan reglera enligt miljöbalken och därför vänder vi oss nu till regeringen för att titta på den här frågan.

Problemet med de olika typerna av amatörflygare är dels den låga höjden och att det i många fall handlar om starka ljudnivåer som skrämmer bort djuren. Med dagens regler riskerar man i värsta fall att vissa fågelarter försvinner helt från de känsliga områdena.

- Vi tycker helt enkelt att det finns väldigt starka skäl att göra den här typen av begränsningar. Det handlar ju om mindre än en procent av Skånes yta, säger Per-Magnus Åhrén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista