Foto: John Alexander Sahlin/TT

Hela rätten var jävig

Det stora bedrägerimålet kring blufföretaget 118 108 måste göras om från början, har lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg beslutat. Det uppger flera medier.

Hela rätten anses jävig. Domaren har avsatts.

Enligt Eva Wendel Rosbergs beslut var hela rätten jävig.

- Hela rätten är utjävad. Det gäller de två juristdomarna och de fyra nämndemännen, säger Lennart Strinäs, chefrådsman vid Malmö tingsrätt, till TT.

Det var i helgen som det började spekuleras om att rätten skulle bytas ut och rättegången tas om från början, sedan det kommit fram att en av domarna lagt en lapp till åklagaren med en alternativ brottsrubricering. Något som skulle kunna tolkas som att han tagit ställning i skuldfrågan innan rättegången var avslutad.

Försvarssidan åberopade jäv och idag beslöt alltså domstolen att hela den jättestora rättegången görs om från början. Rättegången inleddes i oktober i fjol. 22 står åtalade och ett sjuttiotal drabbade från hela landet har hörts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista