1 av 4
Milottes fantastiska sauterade kyckling med färska musslor, dragon och chardonnay. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
2 av 4
Milotte förerar att servera bröd och en sallad istället för ris eller potatis till varmrätten. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
3 av 4
Milottes kalrökta lax med fänkålssallad. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
4 av 4
Milotte är veckans kock i Förmiddag. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Grädde & Smör

Milottes meny på 30 minuter

Veckans kock i förmiddag är Milotte Vear som bjuder oss på en härlig fredagsmeny

Kallrökt lax med fänkålssallad och limedressing.

8 skivor kallrökt lax

1 st fänkål (mellanstor)

1/2 dl finhackad dill

1 msk citronsaft

2 msk olivolja

flingsalt

svartpeppar från kvarn

1 dl créme fraiche

Rivet skal från 1 lime

Saften från ½ lime…beroende på hur saftig den är.

Salt och peppar

  1. Skiva fänkålen så fint som möjligt, antigen med mandolin eller osthyvel
  2. Lägg den finstrimlade fänkålen i en skål med kallt vatten och tillsätt salt, och låt den ligga cirka tio minuter medan du blandar dressingen.
  3. Blanda dressingen, citronsaft, olivolja, salt och peppar
  4. Blanda fänkål, dressing och finhackad dill.
  5. Blanda limedressing.
  6. Lägg lax på tallrikarna med fänkålssallad, ringla lite limedressing och avsluta med ett par varv på pepparkvarnen.

 

Sauterad kyckling med färska musslor, dragon och chardonnay.

En hel kyckling som väger ca 1.5kg, eller kycklingdelar för samma vikt med skinn.

1 tsk olivolja.

50 g smör.

2 tsk dragonvinäger eller vitvinsvinäger.

3 dl kycklingbuljong

3 dl vitt vin, gärna chardonnay.

4 skalade vitlöksklyftor.

Ca 900g färska musslor rensade och skrubbade.

3 dl grädde.

1 kruka färsk dragon

Saften från en halv citron.

Salt och färskmald svartpeppar.

  1. Om hel kyckling använts så dela den i 8 bitar.
  2. Salta och peppra kycklingdelarna, och bryn kycklingen med skinsidan nedåt i en djup panna i smör och olivolja, stek cirka fem minuter på varje sida.
  3. Lägg de stekta kycklingbitarna på en tallrik.
  4. Slå av det mesta av stekfettet från pannan.
  5. Slå på vinäger, och låt koka tills det nästan kokat bort.
  6. Tillsätt kycklingbuljong och vin och låt reducera tills två tredjedelar av vätskan återstår
  7. Placera kycklingen i pannan igen och tillsätt hälften av dragonen med stjälkar, och grovhackad vitlök. Lägg på lock (halva) och låt småputtra i 30 minuter.
  8. Ta bort dragonstjälken.
  9. Tillsätt grädde och koka upp , tillsätt de resterande dragonbladen (utan stjälk)
  10. Lägg i de rensade och tvättade musslorna med kycklingen, täck med lock och koka på hög värme i cirka 3 minuter tills musslorna öppnat sig. Ta bort musslorna som inte öppnat sig.
  11. Slå över den färskpressade citronjuicen och smaka av med salt och peppar.
  12. Servera i djupa tallrikar med en enkel grönsallad vid sidan och antigen rustik surdegsbaguette att moppa upp den värmande såsen med eller pressad kokt potatis.

 

Snabb marmorerad chokladmousse med färska hallon.

4 dl grädde.

100g florsocker.

100g 70% choklad.

Färska hallon till dekoration. 

  1. Vispa ihop grädde och florsocker tills det formar mjuka toppar.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och mält den i mikrovågsugn eller vattenbad.
  3. Rör in den smälta chokladen i grädden med en sked försiktigt så att du får en marmorerad effekt, och skeda upp dem i kylda dessertglas.
  4. Ställ dem kallt ett par timmar, och vid servering garnera med färska hallon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista