Max IV-bygget, som det såg ut i oktober 2013. Foto: Thobias Ligneman/Sveriges Radio.

Fler intresserade av Max IV

Förhandlingarna med fem av Sveriges grannländer om medfinansiering av forskningsanläggningen Max IV i Lund fortsätter. Förhoppningen är att ha grunden till avtalen klara innan den sista februari.

Från att ha varit ett rent svenskt forskningsprojekt finns nu ett uttalat önskemål om att grannländerna ska bidra både med spetskompetens i form av forskare, men också vara med och ta ansvar både för driften och budgeten.

Förhandlingar pågår med Danmark, Norge, Finland, Polen och Estland, som alla visat intresse, och enligt Utbildningsdepartementet är förhoppningen att vara klara med förhandlingarna innan den sista februari.

– Vi har Polen och Finland kvar, uppger Goran Bogdanovic på Utbildningsdepartementet.

Förhandlingarna sker på regeringsnivå och handlar bland annat om vilken nivå respektive land ska bidra till forskningen.

Den första delen av anläggningen överlämnades till hyresgästen, som är Lunds universitet, i slutet av oktober förra året. Hela Max IV är tänkt att tas i drift i juni 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista