Östra Broby och Emmislöv församlingars kyrkoherde Anders O Johansson är en av många möjliga efterträdare. Foto: Sveriges Radio

Många redo att ta över efter Antje

1:39 min

Arbetet med att hitta en ny biskop till Lunds stift som ska ta över när Antje Jackelén blir ärkebiskop går vidare. Nu har de första förslagen på lämpliga efterträdare tagit fram och bland dem finns Anders O Johansson, kyrkoherde i Broby.

Boel Skoglund, diakon i Örkelljunga, sitter i samrådsgruppen som listat kvalifikationer som den nya biskopen bör ha.

– Samhällsintresserad, församlingsbyggare, medial, inspirerande för alla inom kyrka – det  är några av kvalifikationerna, säger hon.

Nu finns det 14 namn på personer,  fem av dem kvinnor och resten män. Personer verksamma i Svenska Kyrkan i olika delar av både Lunds stift och övriga landet. De personerna ska sedan ska prövas i ett val i nomineringsgruppen och först efter det sker den formella nomineringen.

Sedan går arbetet går vidare i olika steg med ambitionen att en ny biskop i Lunds stift ska vara vald före sommaren, och tillträda i augusti 2014.

Att samhällsintresse och att kunna fungera bra i media är viktigt är inget nytt säger samrådsgruppens Boel Skoglund.

– En av kyrkans roller är att vara där människan är. Och idag är människan mycket i media, både i sociala medier och i andra sammanhang.

Nuvarande biskopen Antje Jackelén har gjort avtryck i debatten och samhället. Hur lätt är det att efterträda henne?

– Det är aldrig lätt att efterträda någon, men det viktiga är  att den som kommer är trygg i sin egen roll som biskop och kan vara sig själv i det, säger Boel Skoglund.

– Men det här att fungera bra i media och vara beredd på att synas och höras på olika sätt i samhället är viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista