Foto: Anders Wiklund//TT
Skåne

Brister i kontrollen när Region Skåne bjuder

1:28 min

Den interna kontrollen av de representationskvitton som lämnas in i Region Skåne måste bli bättre.  Det konstaterar revisorerna efter att ha granskat all representation i regionen under förra årets första nio månader.

- I vissa fall saknades det till exempel ändamålet med representationen och också namn på de som varit med. Det är sådana saker som enligt Skatteverket och reglementet ska finnas som underlag, säger Jeanette Hillding, moderat förtroendevald revisor.

Totalt sex miljoner kronor användes under perioden för att representera Region Skåne i olika sammanhang. En helt klart rimlig summa menar revisorerna. Men trots att det finns brister i den interna kontrollen så tycker inte Jeanette Hillding att man kan säga att detta är ett allvarligt problem inom Region Skåne.

- Nej, jag tror att alla, både företag och institutioner, har de här problemen. Det är en väldigt stor organisation och det är klart att det är jättesvårt. Det viktigaste nu är att det inte finns områden där det är helt förkastligt med representationen, säger hon. 

Nu har revisorerna skickat ut förslag på hur man ska kunna förbättra sig.

- Det finns en mall för hur man exakt ska fylla i när man begär ersättning. Följer man den mallen så ska det inte behöva saknas något utan då är det fullödigt. Det som är viktigt nu är att man faktiskt använder de underlag som finns. Det är klart att vi hoppas nu att det här blir en påminnelse om att man måste styra upp rutinerna. Även för den som attesterar och bli bättre kontrollera på ett underlag att allting finns med, säger Jeanette Hillding. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista