Arkivbild. Foto: Pekka Sakki/TT

Tusen extra sjukbesök under tävling

1:36 min

Runt 20 000. Så många människor förväntar sig orienteringstävlingen O-ringen kommer till Kristianstad en vecka i juli för att tävla. Och då kan man även förvänta sig upp emot tusen extra sjukhusbesök.

O-ringen är en orienteringstävling i fem etapper som varje år förflyttas till en ny plats någonstans i Sverige. När orienteringstävlingen i år kommer till Kristianstad har man bestämt sig för att använda sig av fältsjukhus som flyttas runt mellan de olika etapperna. Åsa Kull-Persson är O-ringens kontaktperson på CSK och är mitt uppe i organisering av fältsjukhus och personal.

– Ortopediska åkommor blir det när man är ute i skogen i ojämn terräng, men det kan även ske akuta saker, det kan vara hjärtstopp eller proppar som kan ske var som helst men just här är det väldigt många människor på samma ställe, säger hon.

I fältsjukhusen kommer finnas läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster som förflyttas till de skogar och backar där de olika etapperna går. I Åsum, där de flesta tävlande kommer att bo, ska inrättas en liten vårdcentral. När tävlingen gick i Halmstad motsvarade besökarantalet ungefär vad man förväntar sig i Kristianstad. I Halmstad fick man ta emot ungefär 600 läkarbesök, 1000 sjuksköterskebesök och några hundra sjukgymnastbesök. För att ro i hamn ett sådant arrangemang krävs mycket planering. Bara en sån sak som hur man ska kommunicera på platser där mobiltelefonen inte har någon teckning. Och hur ska man göra för att transportera de som skadas?

– Man kan ha fyrhjuling men det är inte säkert att den kan ta sig fram, vi ska troligtvis ha en form av bandvagn som man kan köra ut, och sen har vi även ett alternativ att man bära med bår, säger Åsa Kull-Persson.  

Region Skåne som står bakom ekonomin för fältsjukhus och extra bemanning. Men just att man finns ute på plats blir också ett sätt avlasta akutmottagningen inne i Kristianstad. Och Åsa Kull Persson tror inte att det behöver vara en förlust affär. 

– De flesta som kommer att använda sig av sjukvården kommer förmodligen att vara utomläns patienter eller utländska personer, och då går ju intäkterna tillbaka till Region Skåne, så då tror vi inte att det kommer vara någon förlustaffär för Region Skåne, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista