Utredning av barnvåldtäkt tog för lång tid

1:17 min

Efter att en 14-årig flicka i Kristianstad anmält att hon blivit våldtagen fick hon vänta i nästan ett och ett halvt år innan den misstänkta mannen åtalades.
En väntan som tärt hårt på flickan och hennes familj.

Sommaren 2012 anmälde flickan att hon blivit våldtagen av en 20-årig man. Enligt lagen ska vålds- och sexualbrott mot barn utredas skyndsamt, och beslut om åtal ska fattas inom tre månader.

Men i detta fall tog det 17 månader innan åtal väcktes. Anledningen är att det råder brist på IT-tekniker inom polisen, vilket gjorde att den tekniska undersökningen drog ut på tiden.

– Den misstänka hördes någon gång vid årsskiftet och då stod det ganska klart att för att man ska man komma någonstans måste man titta i datorerna eller telefonerna och göra den undersökningen klar, säger Pär Andersson som är chefsåklagare på åklagarkammaren i Kristianstad.

– Om man inte hade gjort det hade ärendet förmodligen lagts ner för man hade inte kunnat styrka misstankarna, fortsätter han.

Enligt uppgifter till Kristianstadbladet har väntan på rättegången tärt hårt på familjen, och flera familjemedlemmar mår idag väldigt dåligt. Den nu 16-åriga flickans mamma säger till tidningen att hon idag ångrar att de överhuvudtaget anmälde händelsen.

Chefsåklagare Pär Andersson kan förstå att väntan har varit jobbig för familjen men säger att det var svårt att skynda på utredningen och att det var viktigt att få den gjord.

– Vilket ju naturligtvis inte är acceptabelt att det tar så väldigt lång tid, det kan jag väl hålla med om. Det borde ha lösts på ett annat sätt. Men såhär med facit i hand kan man ju tycka att det är bättre att det blir ett åtal och en prövning än att ärendet kanske hade lagts ner.

Fallet har anmälts till justitieombudsmannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista