Gatan utanför lägenheten spärrades av. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

”Det var som en krater i hallen”

1:35 min

Polisen knackar dörr i hopp om att få in fler tips efter explosionen i en lägenhet på Rasmusgatan i Malmö tidigt i morse. En handgranat kastades då in genom ett köksfönster i lägenhet, där en trebarnsfamilj låg och sov. Polisen beskriver det som ett under att de klarade sig.

– Pappan i familjen vaknar förmodligen i samband med att fönsterrutan krossas. Han går upp och stänger till dörren till barnens sovrum, och sedan ser han hur det som vi tror är en handgranat kommer in genom fönstret och landar i hallen, där den exploderar, säger Skånepolisens informatör Marie Persson.

Hur stor skada blev det?

– Det är omfattande skador i lägenheten i hallen, köket och vardagsrummet. Det beskrivs som en krater i hallen.

Så det var verkligen tur att ingen kom till skada?

– Ja, det är en enorm tur att ingen kom till allvarlig skada.

Än så länge kan polisen inte hitta något motiv som kan ligga bakom explosionen. Familjen själva, som genast evakuerades, tror att attentatet var tänkt för någon annan, och polisen hoppas nu på att få in fler tips.

– Vår personal genomför dörrknackning i området, och vi hoppas att fler personer ska höra av sig till oss. Sedan har våra kriminaltekniker och bombtekniker arbetat på platsen, och vi inväntar resultatet, säger Marie Persson.

Finns det någon lägenhet i närheten som skulle kunna vara det tänkta målet, om det här var ett misstag?

– Det är inga uppgifter som jag har just nu.

Händelsen utreds som fem fall av mordförsök.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista