Foto: Anna Burén/SR.

Folkomröstningsbeslut ikväll

Bromölla kommun ska hålla en folkomröstning om bygget av en arrangemangshall. Men när den ska hållas och vad det ska stå på röstsedlarna är ännu inte bestämt. Ikväll ska politikerna fatta beslut.

Det började som en namninsamling med krav på folkomröstning om bygget av en arrangemangshall på Ivöstrandsområdet - en investering som planerats kosta på cirka 70 miljoner kronor

1262 kommuninvånare skrev på - och politikerna sa ja - det blir en folkomröstning. Men det är inte klart när och nu ska man komma överens om när den ska hållas.

Ska det vara i maj vid valet till Europaparlamentet som valnämnden föreslår? Och så kanske den svåraste nöten att knäcka - vad ska det stå på valsedlarna - vad är det man ska rösta om?

För vad betydde folkomröstningskravet på folkomröstning? Är det ja eller nej till bygget?

Så är förslaget nu från kommunstyrelsen - men det håller varken vänsterpartiets ledamöter eller Sverigedemokraterna med om. De vill se tre alternativ - en hall på 800 kvadrat, en på 3200 plus bollhall, eller ingen hall alls.

Även Centerpartiet reserverade sig vid kommunstyrelsen. Miljöpartiet tycker att valet ska hållas i samband med riksdags, region och kommunvalet i september.

Ikväll ska beslut fattas i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".