Minnescermonie i Ivetofta kyrka. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Till minne av Förintelsens offer

1:34 min

Idag är det internationell minnesdag för att hedra offren för Förintelsen. Det uppmärksammas runt om på flera olika håll i landet och i Bromölla håller kyrkan en minnesstund för att hedra och komma ihåg.

En av dem som kommit dit var Ann-Sofie Michalski vars svärföräldrar överlevde Auschwitz.

– De bar de med sig, det påverkade dem som människor. Mardrömmar. På natten kunde de varje skrika de nummer de hade fått inbrända på armen. De skrek de på tyska, berättar hon.

Runt sex miljoner judar mördades under Förintelsen, men även flera miljoner andra människor som till exempel romer och homosexuella. Idag är det 69 år sedan Auschwitz befriades och Ralf Thidemann som är församlingspräst menar att förutom att hedra alla de människor som försvann bakom koncentrationslägrernas portar, så måste vi också minnas för undvika att det händer igen. 

– Jag tror alltid det finns risk att det finns ideologier som tar över och som säger att det finns människor som är mindre värda, men då måste vi som kyrka och samhälle säga att, nej det finns det inte, säger han.

Han får medhåll av Ann-Sofie Michalski som idag brukar föreläsa om det hennes svärföräldrar varit med om. Deras historier och blir ett sätt för henne att försöka bidra till att det onda inte glöms bort och att motverka krig och förföljelse.

– De sa ju så att det aldrig skulle hända igen, men vi vet ju all att det händer igen, att människan inte lärde sig av det. Men förhoppningen är ju att vi till sist lär oss, att det inte får hända igen, inte får hända någon människa, säger Ann-Sofie Michalski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista