Männen är fler än kvinnorna i 30 av 33 av Skånes kommunstyrelser. Arkivbild: Åza Meijer/

Majoriteten män i 30 skånska kommunstyrelser

1:30 min

Det är fortfarande männen som styr mest i kommunpolitiken. I alla kommunstyrelserna i de nordöstskånska kommunerna är majoriteten idag män. I kommunstyrelsen i Perstorp sitter nio män och inte en enda kvinna. Men det behöver inte vara ett problem, säger Arnold Andreasson som är centerpartist och kommunstyrelsens ordförande.

– Problem är det kanske inte på ett sätt, för det är ju alltid vilka beslut som fattas i frågorna som är viktigast och det behöver ju nödvändigtvis inte vara två kön om de fattar beslut som är väl förankrade och så vidare, säger han.

Samtidigt tycker han att man behöver ha en bredd i kunskap och intresse och då blir det problematiskt med en kommunstyrelse utan kvinnor. En kvinna som har varit aktiv i Perstorps kommunstyrelse, och både som ordförande och som ensam kvinna, är socialdemokraten Ulrika Thulin. Och hon menar att sammansättningen spelar roll för besluten.

– Har man en väldigt likriktad grupp så är ju risken att de också tänker väldigt lika och då får man inte in alla aspekterna i ett ärende, säger hon.

Perstorp är den kommun som har mest ojämnlika tal, men i nästan alla kommuner så är det slående fler män än kvinnor i kommunstyrelserna. I Kristianstad, Hässleholm och Bromölla sitter till exempel vardera elva män och fyra kvinnor. Och i hela Skåne så är det bara tre kommuner där det faktiskt sitter fler kvinnor än män Hörby, Landskrona och Staffanstorp.

Arnold Andreasson menar att ansvaret för att få kommunstyrelse med människor från flera olika håll i samhället ligger på partierna och i förlängningen de som röstar och kryssar in politiker. Samtidigt menar Ulrika Thulin att det finns saker att göra även för de som jobbar i kommunen idag.

– Det kan ju vara både killar och tjejer som känner att det finns en stämning, en kultur, där finns tradaitioner som inte tilltalar. Där får man nog ta en funderare över partigränserna  och fundera över hur arbetar vi i vår kommun? säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista