Foto: Adam Ihse / TT

Hur överlever man samhällets kollaps?

1:38 min

Utbildningar i hur du klarar dig själv när Den Stora Krisen kommer har blivit populära. Flera studieförbund erbjuder kurser i allt från att klara ett långvarigt strömavbrott till hur du blir självförsörjande på egen matodling.

Marie Falk är engagerad inom Svenska Lottakåren i Nordöstra Skåne och koordinator för deras kurs "Sköt dig själv", som lär ut hur man förbereder sig för oväntade händelser som strömavbrott och extrema väderhändelser.

– Man förlitar ju sig på att samhället ska lösa problemet. Men det görs ju inte så man måste klara sig själv, och hjälpa sig själv. Och man hjälpa sig själv kan man hjälpa andra också i en kris, säger Marie Falk.

Vi möts på gatan utanför Maries arbetsplats. Det faller ett iskallt januariregn och det blåser lite, men samhället känns stabilt, jag känner mig trygg. Men tidigare i vinter har tiotusentals hushåll varit utan ström långa perioder i Skåne efter ett par kraftiga stormar. Också flera andra viktiga samhällsfunktioner slogs delvis ut. Telefoner slutade fungera, vägar blev oframkomliga och bostäder blev kalla. Så krisen lurar runt hörnet, och generellt är folk inte beredda att hantera sina liv när samhället inte kan leverera den grundläggande servicen, säger Marie Falk.

– Folk i allmänhet blir lite handlingsförlamade i en kris. Man trycker på knappen och lampan tänds inte, man kan inte ladda telefonen, datorn funkar inte. Det blir lite panik.

Floran av kurser som gör dig redo för Den Stora Krisen är stor. Lottakåren har sin kurs tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan runt om i nordöstra Skåne. I samma trakt lär Studiefrämjandet dig att bli självförsörjande på odling. Och ABF erbjuder kursen Att överleva zombiekatastrofen, ett skämtsamt namn på en seriös kurs i krisberedskap. Alla har de på sitt sätt utgångspunkten att civilisationen kan braka ihop, och det gäller att vara beredd. Men enligt Marie Falk är det inte en ökad rädsla för samhällets kollaps som ligger bakom det stora intresset för klara dig själv-kurser.

– Nä, det är nog mer dethär att du ökar tryggheten att kunna klara dig själv. Vilken katastrof det var för några år sedan när Gudrun drog igenom, då var alla handfallna. Men folk var nog mer förberedda nu när Simone och Sven kom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista