1 av 2
Mathias Gerdin och Thomas Bohlin startar ett nytt parti i Bromölla. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Åke Hammarstedt (S) är inte förvånad över att det nya partiet bildats. Arkivbild. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Parti för missnöjda Bromöllabor

Kommunalråd: Det blir för mycket käbbel och för lite verksamhet
1:42 min

Bromölla har fått ett nytt parti. Det heter Alternativet och ställa upp i valet till kommunfullmäktige i höst. Bakom partiet står Mathias Gerdin. Och kommunalråd Åke Hammarstedt (S) är inte förvånad.

– Vi vill röra om i grytan, säger Mathias Gerdin, som inte vill kalla partiet ett missnöjesparti. Mathias Gerdin var den som stod bakom den namninsamling som ledde till att Bromöllaborna kommer att ha en lokal omrösning om en ny arrangemangshall.

-- Det är sprunget ur ett missnöje, men vi vill vända det till att det ska bli ett riktigt demokratiskt parti som inte finns i socialdemokraternas och moderaternas uppförande i Bromölla kommun, säger han.

Ännu har Alternativet inget partiprogram. Vård, skola och omsorg är viktiga frågor, säger Mathias Gerdin. Grundarna säger att de är kritiska mot de etablerade partierna som han menar brister i information, demokrati och ekonomiskt ansvar.

De gamla partierna räcker inte till för Alternativet vill man kunna samarbeta med vem man vill:

– Vi vill samarbeta med de som vill göra Bromölla bättre, vi struntar i vilka de är, bara de har sunda tankar om hur det ska skötas i Bromölla, säger han.

Åke Hammarstedt är socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla, och han är inte förvånad över det nya partiet.

– Jag bedömer det som ett missnöjesparti och det är inte positivt, det blir alldeles för mycket käbbel, säger han.

Ni får kritik om att ni brister i demokrati, och slarvar med kommunens skattepengar – vad säger du om det?

– Vi är demokratiskt valda, i en representativ demokrati - valda för att ta hand om kommunen och betyget kommer när mandatperioden är slut, säger Åke Hammarstedt.

– Och när det gäller ekonomin är Bromöllas ekonomi bättre än på många år, fortsätter han. Sedan har vi satsningar på exempelvis Ivöstrandsområdet – det kostar pengar, men vi ser det som en utvecklingsfråga för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".