F.v. Saga Sjöling, Sanna From och Emelie Brink-Harrysson. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio
Hallå Skåne

I Perstorp är man 100 procent

13 min

Att alla skånska kommuner utom tre har kommunstyrelser där majoriteten är män, gör att unga tjejer inte känner sig representerade - åtminstone i Perstorps kommun där man har hundra procent män.

- Det är en nationell trend att unga kvinnor hoppar av sina styrelse uppdrag eller att de inte söker sig dit från början, säger Helene Brewer som är jämnställdhetsstrateg på Länsstyrelsen i Skåne.

Sanna From, Emelie Brink-Harrysson, och Saga Sjöling går på Perstorps gymnasium. De känner inte att de är representerade av de män som sitter i kommunstyrelsen.

- Det känns tråkigt att det bara är män, när man försöker arbeta för ett jämnställt samhälle. Det hade kunnat var fler kvinnor och yngre, säger Sanna From.

Arnold Andreasson är kommunstyrelsens ordförande i Perstorps kommun där styrelsen består av hundra procent män. Han menar att det är ett arbete för partierna.

- Orsaker till detta är ett ansvar som partierna bär, de har ansvar att nominera till styrelsen. Men jag har kanske mer ett moraliskt ansvar, säger Arnold Andreasson.

Emelie Brink-Harrysson hade själv kunnat tänka sig att engagera sig i politiken, men kanske inte just nu med dagens förutsättningar.

- Man har inte riktigt tid när man går i skolan. Och sen orkar man inte engagera sig, för det känns som man bara blir motarbetad, säger Emelie Brink-Harrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista