Ekobonden Martin Amilon har sedan i höstas rastat sina kor två gånger i veckan. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Mjölkbonde tvingas ut och rasta korna

1:45 min

Minst två gånger i veckan måste ekobonden Martin Amilon utanför Klippan gå ut och rasta sina mjölkkor. Det eftersom bestämmelser kring uppbundna kor ändrats vid årsskiftet.

Ekologiskt uppfödda kor ska inte stå uppbundna, det bestämdes redan 1999. Fram till årsskiftet kunde Jordbruksverket ge dispens, något de inte får göra längre. Dock finns undantag för små lantbruk med 45 koplatser eller färre. Men då krävs att lantbrukaren går ut och rastar sina kor minst 15 minuter två gånger i veckan. 

– Det är nog bra att kon får sträcka på sig lite. Men ibland undrar de nog om det här är nödvändigt, säger Martin Amilon. 

Reglerna gäller för hela EU och är till för att få till en mjukare utfasningen av besättningar med uppbundna djur. 

– Inom tre-fyra år så kommer det flesta som vi varit i kontakt med hunnit bygga om sina byggnader eller gått i pension, säger Jackis Lannek som jobbar med frågor kring ekologisk produktion på Jordbruksverket. 

Martin Amilon har själv ännu han inte bestämt sig om framtiden. Att bygga om skulle kosta miljontals kronor och hittills har korastningen funkat ganska bra. 

– Jag ska utvärdera det efter vintern. Det funkar kanske så bra att jag fortsätter med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista