1 av 2
Kattexperten Susanne Hellman Holmström. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
2 av 2
Gosekatt som fryser
Kattexperten i Förmiddag

349 frusna katter i riksdagen idag

1:59 min

Nu är det vinter och många katter fryser ihjäl samtidigt som våra katthem runt om i landet är överfulla. Generalsekreterare Åsa Hagelstedt på Djurskyddet var en av de som vill förändra lagen med hjälp av en gosekatt som fryser.

I  Sverige finns uppskattningsvis 100.000 hemlösa katter. Katter som övergetts eller som inte hittar hem. En utredning föreslog för över två år sedan ett antal skärpningar i djurskyddslagen för att bättre skydda katterna. Men ännu har regeringen inte lämnat något förslag.

Vi vill nu få riksdagen att agera för katterna och lämnar därför i morgon över en katt till varje riksdagsledamot. Runt halsen bär katten en liten folder med texten "Jag fryser!" och en uppmaning att snarast rösta igenom stärkta lagar för katterna.

Enligt riksdagens hemsida ska en proposition om ny djurskyddslag presenteras under våren. Det är positivt och vi hoppas på ett omfattande förslag inte bara för katterna utan även för cirkusdjur och lantbruksdjur.

Onsdag 29 januari kl.9:00 överlämnas katterna till riksdagen. Några riksdagsledamöter kommer att möta upp och få sin katt i handen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista