1 av 2
Vägen genom Brösarps Backar är förrädisk idag. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Ewa Gustafsson, samordnare för hemjänsten och äldreboendet Brinkehem i Brösarp. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Äldre evakueras på Österlen

1:30 min

Förutom störningar och olyckor i trafiken orsakar snöovädret en hel del problem i viktiga samhällsfunktioner. Är man äldre och beroende av hemtjänst kan det vara tufft.

I Tomelilla kommun har man fått evakuera äldre som bor otillgängligt - för nu är det svårt att komma fram, berättar Yvonne Munck som är sköterska inom äldreomsorgen i Brösarp:

– Det är snorhalt och snörök just nu, säger hon. De som bor långt ut, har vi tagit in på äldreboendet och hoppas att det ska gå bra att komma fram till de andra.

Hemtjänsten är alltid på vägarna, även det mindre vägnätet där vägarna snabbt driver igen - och risken att inte komma fram, eller att köra fast är stor och längre fram längs vägen finns äldre i behov av mat, medicin och omsorg.

– Känslan av att kanske inte komma fram till någon som behöver hjälp är hemsk, säger Malin Hassel som är vårdbiträde.

– Jag har precis pratat med en anhörig till en person som vi inte kan komma fram till, som sade att de klarar sig idag, berättar Ewa Gustafsson som är samordnare för hemjänsten och på äldreboendet Brinkehem i Brösarp

– Vi gör så gott vi kan. Vi har rejäla stövlar och kläder och plumsar så vi kommer fram dit vi ska så ingen ska behöva sitta och lida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista